1 / 4
14.09.2011 - Calvados - pálenka s historií
Calvados je typickým francouzským destilátem. Vyrábí se destilací zkvašeného jablečného moštu, někdy i hrušek. Po destilaci nápoj zraje v dubových sudech, a to minimálně dva roky. Víte ale v čem spočívá tajemství jeho...
více zde...
05.05.2010 - Vínovice po italsku
Grappa. Každý z nás už asi tenhle název slyšel, možná i nějaký ten destilát ochutnal, ale byla to ta pravá, správná grappa? Jak se vyrábí a v čem...
10.12.2009 - Armagnac - lék na čtyřicet nemocí
Zřejmě jste si ho v baru nebo restauraci nikdy neobjednali - větší slávu vždycky sklízel jeho slavnější bratr koňak. Přesto jste o této pálence, vyráběné z vinných hroznů, už zřejmě slyšeli nebo aspoň četli o místě jejího původu. Gaskoňsko totiž vedle mušketýra d Artagnana a Cyrana z Bergeracu proslavil právě armagnac.
20.02.2009 - VIVA TEQUILA! Střet mýtů a reality
To co je pro Moraváka slivovice, Řeka ouzo či Itala grappa , je pro Mexičana tequila. Oproti jmenovaným však obliba této pálenky dávno překonala pomyslné hranice své rodné země a dnes patří k nejvíce expandujícím lihovinám vůbec. Posledních 15 let tequila doslova dobývá svět. Od prosince roku 1993, kdy mexický regulační úřadu pro tequilu (CRT) vede statistiky, bylo založeno 133 nových výrobních společností a zaevidováno 843 značek.
20.09.2008 - Absinth - základní informace
Absinth je tradičně destilovaný nápoj s vysokým podílem alkoholu (45%-75% ). Jeho charakteristická zelená barva mu vysloužila přezdívku „zelená víla“, i když může být i jinak zbarvený. Díky bylině Pelyněku Pravém (Artemisia absinthium) má typickou příchuť a obsahuje thujon – éterický olej, jenž může údajně mít psychotropní účinky.
02.10.2008 - Bourbon - základní informace
Připravujeme
20.09.2008 - Základní informace o ginu
Gin je líh původem z Holandska. Díky své neutrální chuti je gin velmi oblíbený destilát na přípravu koktejlů. Gin, na rozdíl od whisky, která je destilována podobným způsobem, nestáří, jen se nechá chvíli odležet a následně se stáčí do lahví.
02.10.2008 - Grappa, vinné destiláty - základní informace
Vyrábí se destilací fermentovaného vinné drtě, stopek a semen, které zůstávají po lisování vína. Nejznámějšími destiláty z vinných výlisků je italská Grappa a francouzký Marc, dále zivania z Kypru, Tresterbrand z Německa, španělské Orujo.
20.09.2008 - Koňak, Armagnac, Brandy - základní informace
Znalost destilace přivezli na Pyrenejský poloostrov Arabové koncem 8. století. Zde již zkušení vinaři v průběhu jednoho století začali vyrábět pomocí periodických destilačních přístrojů různé druhy brandy ze zkvašených hroznů a jiného ovoce. Brandy se však proslavila až na přelomu 16. a 17. století, kdy holandští obchodníci začali víno destilovat.
02.10.2008 - Likéry - základní informace
Likér je sladký alkoholický nápoj, často ochucený ovocem, bylinkami, kořením či jinými plody a někdy smetanou. Víme, že již Hippokrates pil nápoj dochucený anýzem, a že Řekové používali kmín k dochucení svých nápojů. Můžeme také najít zmínku použití bylin v alkoholických nápojích v Bibli v knize Izajášově.
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Přednímu tuzemskému výrobci cukrovinek Opavia-LU loni vzrostl zisk o více ...
Houbaření může mít mnoho podob. V Itálii a Francii si ...
Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...
Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.
(zasílání lze kdykoliv odhlásit)