800 g kachních nebo husích jater, 100 ml koňaku nebo brandy, tymián čerstvý, 100 ml bílého portského vína, 250 g másla, 200 ml smetany ke šlehání, panenský olivový olej, sůl, pepř
1. Játra dobře omyjeme, odblaníme, na den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského společně se snítkou tymiánu. 2. Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji a necháme zchladnout. 3. Druhou polovinu v kuchyňském kutru rozmixujeme s rozměklým máslem a smetanou, solí a pepřem. Pokud nemáme k dispozici kutr, játra dvakrát umeleme na masovém strojku. 4. Do fáše přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně ještě dochutíme portským či koňakem. 5. Formu vyložíme potravinářskou fólií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme. 6. Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 85°C asi 40 až 50 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout.
Paštiku podáváme s pečivem, zeleninovým salátem a chutney.Vynikající chuťovou harmonii vytvoříme s vínem s vyšším zbytkovým cukrem. Vybral jsem pro Vás Vinařství Pavlov Chardonnay 2010 pozdní sběr, vyzkoušejte, nebudete litovat!
Autor: Filip Sajler ve spolupráci s hlavním sommeliérem B25.10.2011 - 10:17:15
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.
(zasílání lze kdykoliv odhlásit)