MUŠLE SVATÉHO JAKUBA S DÝŇOVÝM PYRÉ PROVONĚNÉ LANÝŽOVÝM OLEJEM S KŘUPINKOU ZE ŠUNKY JAMÓN IBÉRICO DE BELLOTA
Suroviny na 1 porci: Svatojakubské mušle 3 ks, extra virgin olivový olej 50 ml, dýně 120 g, sůl, pepř, šunka Jamón Ibérico de Bellota 1 plátek, lanýžový olej 1 lžíce, lanýže 2 g, smetana 20 ml, parmezán 20 g, sakura mix( mladé výhonky bylinek)
Krok 1Nejdříve si připravíme veškeré výše zmíněné suroviny, které budeme k přípravě pokrmu potřebovat.
Krok 2Omytou, oloupanou a očištěnou dýni zbavenou semínek pokrájíme na kostky, lehce osolíme, zakápneme extra panenským olivovým olejem, promícháme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C cca 25 minut do změknutí.
Krok 3Svatojakubské mušle opatrně otevřeme, maso uvolníme od mušle, odstraníme korál, omyjeme a osušíme.
Krok 4Na nářezovém stroji ukrojíme slabý plátek šunky Jamón Ibérico de Bellota ( zvaná také Pata Negra, je z černých pyrenejských prasat, která se chovají volně a živí se žaludy), jejž vložíme mezi pečicí papír, který je mezi dvěma plechy, aby křupinka zůstala hezky rovná, a dáme sušit do trouby na 140 °C cca 50 minut, dokud není křupavá (případně můžeme místo trouby použít sušičku na ovoce).
Krok 5Listy bazalky spaříme, vymačkáme, aby se zbavily přebytečné vody a zůstalo nám jen zelené barvivo, poté rozmixujeme dohladka s olivovým olejem a špetkou soli a čerstvého pepře, poté necháme prokapat přes mušelínovou utěrku.
Krok 6Očištěné, omyté a osušené svatojakubské mušle opečeme z obou stran na olivovém oleji.
Krok 7Upečenou dýni rozmixujeme do hladkého pyré, postupně přidáváme smetanu, posekané lanýže, lanýžový olej, sůl a parmezán.
Krok 8Svatojakubské mušle nandáme na talíř nahoru stranou, která se opékala první, přidáme dýňové pyré s hoblinkami parmezánu a křupinkou, dozdobíme bylinkami, jež jsme ochutili olivovým olejem a solí, a dozdobíme bazalkovým olejem.
Autor: Jan Schánil, šéfkuchař hotelu Barceló Old Town Pra28.11.2012 - 13:22:15
NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...
Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...
V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...
Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.
(zasílání lze kdykoliv odhlásit)