GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2019, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RECEPTY » KUCHAŘKA

Makronky podle šéfcukráře Brasserie La Gare Pavla Jurašky

 

 

Makronky podle sefcukrare Brasserie La Gare Pavla Jurasky Francouzské macarons, u nás známé jako makronky, drobné mandlové „laskonky" nejrůznějších barev slepované ochucenou náplní, jsou stále oblíbenější laskominou. Přestože je tenhle sladký zázrak spojený především s francouzskými cukrárnami a pekařstvími, původně pochází z Itálie. To ostatně naznačuje i název, který má stejný původ jako slovo makarony a odkazuje k použitému „jemnému" těstu. První makronky byly jednoduché sušenky vyrobené z bílého mandlového prášku, cukru a vajec. Snad každé francouzské město má svou vlastní pověst, ve které hrají podstatnou roli právě makronky, například v Nancy se prý jejich pojídáním zachránila před smrtí hladem vnučka královny Kateřiny Medicejské. Až na počátku 20. století se makronky „zdvojily", slavný pařížský cukrář Pierre Desfontaines je zkusil spojit čokoládovým krémem a křehká delikatesa dokonalé chuti byla na světě!


Výroba makronek vyžaduje trpělivost a zručnost, ale výsledek za námahu určitě stojí. Můžete vyzkoušet recept šéfcukráře Brasserie La Gare Pavla Jurašky a pro inspiraci pár dokonalých makronek v téhle vyhlášené francouzské brasserii také ochutnat.

 

 


Ingredience na 40 kusů makronek


Těsto:


250 g mandlové moučky

250 g cukru moučka

200 g bílků

225 g cukru písek

75 ml vody


špetka soli


Náplň:


může být libovolná:


marmeláda, čokoládový ganáž, mascarpone s ovocem, máslový krém apod.


Pracovní postup:


Smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky si rozdělíme na polovinu (100 a 100 g). Do kastrůlku si připravíme cukr písek s vodou.


První polovinu bílků společně se špetkou soli vyšleháme a dáme vařit spolu s cukrovou vodou. Vaříme na 118 stupňů. Rozvar vlijeme do sněhu (na třikrát) a šleháme. Mezitím vlijeme druhou polovinu bílků do směsi mandlové moučky a cukru, vznikne kaše. Až sníh mírně vychladne, vmícháme ho do kaše. Tuto


základní směs nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme 45 minut osychat. Poté pečeme 9 minut na 180 stupňů (na co nejmenší výkon trouby). Z plechu sundáváme až za studena!


Do těsta můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao apod., podle toho, pro jaký druh makronek jsme se rozhodli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

14.11.2012 - 13:29:30



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 3 plus 9 je
 

 
KUCHAŘKA
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

02.07.2009 - Karlovy Vary - Thriller na kolonádě

Krize tvrdě dopadla na západočeské lázně. Jezdí do nich o ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.08.2010 - Nejlepší bary v Česku

Bugsys Bar zařadil časopis Newsweek mezi dvacet nejlepších barů světa. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2019 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.